Mit tegyünk, ha kollégánk bűzlik?

Budapest, 2018. január 18.

Mit tegyünk, ha kollégánk bűzlik?
Ismeri az érzést, ami hatalmába keríti, mikor megérzi, hogy az egyik munkatársa nem a legjobb illatú, pedig nem is építkezésen, vagy olyan munkakörülmények közt kell dolgoznia, ahol az extrém terhelés hatására megizzadna?

Mivel nyár sincs, így lassan kifogy a válaszlehetőségekből, így aztán eljön a legkényelmetlenebb szituációk egyike: hogyan térjek rá a témára? Mondhatok-e egyáltalán valamit, vagy ez már túlmutat a normális viselkedési kereteken? Mivel ez nem az egyetlen kényes téma a kollégák körében, amire fel lehet hívni a figyelmet, következő bejegyzésünkben elárulunk néhány hasznos tippet.A kellemetlen testszag, mint azt megszokhattuk, napjainkban is az egyik legnagyobb tabu-téma, mindegy hogyan csűrjük-csavarjuk a témát és a szavakat – az ápoltság és a higiénia abba a csoportba tartozik, amelynek nagy jelentőséget tulajdonítunk, és hajlamosak vagyunk ezek alapján rangsorolni az embereket.

Emiatt tisztában vagyunk a ténnyel, miként hat ránk,ha hiányát szenvedjük a legalapvetőbb higiéniának. A legkedvesebb utalást is személyes sértésnek vehetjük. Mivel az emberek nagy többsége empatikus lény, így együtt tudunk érezni a helyzetben, így legalább annyira kényelmetlen a dolog miatt valakivel beszélni, mint ha magunk vagyunk szenvedő alanya témának. A vicces a dologban, hogy különböző tanulmányok szerint, hálásak lennének a szenvedő alanyok, ha valaki felhívná a figyelmüket eme szagos hiányosságra.

A legfontosabb, hogy milyen módon tesszük a figyelemfelkeltést, ugyanakkor senki sem szereti, ha szembesítik a tényekkel. Nagyon fontos, hogy mielőtt beszélünk az alkalmazottal a témáról, ne legyen az egész cégen belül beszédtéma. A legjobb, ha elhívja kollégáját, vagy kolléganőjét egy külön helységbe, ahol négy szem közt, nyugodtan tárgyalhatnak. Jó kezdés lehet például: „Nagyon tisztellek, mint embertársat és kollégát, ugyanakkor nekem is kellemetlen lenne, de jól esne, ha valaki felhívná a figyelmem egy apró kellemetlenségre...“ Ezzel rögtön az elején tisztázza, hogy nem egy, a személye elleni támadásról van szó. A rossz kezdés ezzel szemben: „Mindannyian úgy véljük...“, így tudatosítaná, hogy mindenki ismeri a szagos kis történetet.Kicsit bonyolultabbá teszi az ügyet, ha nem egy kollégáról, hanem egy felettesről van szó. Ebben az esetben a legjobb döntés, ha azt a személyt keressük meg, akivel a főnök a legjobb viszonyban van. Ilyenkor a legjobb kezdet lehet: „ Mielőtt feltűnne egy ügyfélnek a következő megbeszélésen...“, amely pozitív hatást válthat ki a feletteséből.

Akárhogyan is döntünk, a legrosszabb, ha semmit sem teszünk. Amíg mondandónak a legtiszteletteljesebben tesszük, minden kollégánk, vagy felettesünk, hálás lesz, hogy egy lehetséges nagyobb kellemetlenségtől óvtuk meg.

Photo material

Show blog posts