Gyermek(ek) és munka összeegyeztetése

Budapest, 2018. március 1.

Gyermek(ek) és munka összeegyeztetése
A dolgozó anyukák és apukák már ismerik a jelenséget – gyereket és karriert összeegyeztetni nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Sok tervezést és magas fokú rugalmasságot igényel.

Itt nem is arról van szó, hogy a szülők közül ki menjen gyermekellátási szabadságra – egyre gyakrabban az apák is részt vesznek a feladatvállalásban. Napjainkban azért vannak még különbségek, hiszen az apák munkahelyén, esetenként még megmosolyogják az ilyen jellegű terveket. Minden esetre ez már témának elegendő. Induljunk ki abból, hogy eltelt az egy év és mindkét szülő készen áll a szakmai élet folytatására. Milyen lehetőségek adódnak, hogy elegendő idő jusson a családnak és minden harmonikus maradjon? Egészen biztos, hogy a gyermekes szülők mindennapjai stresszesebbek, mint a gyermektelen szinglik napjai. A napi tervezésben, figyelembe kell venni a gyerekek igényeit is. Magától érthetődően a tervek nem minden esetben futnak az elvárásoknak megfelelően, így a szülőknek mindig készen kell állniuk a tervmódosításokra.

Egy lehetőség szerinti zökkenőmentes nap tervei: 

1. Osszák el egymás közt a feladatokat! 

Az, hogy mindkét szülő egyenlő részt vállal a feladatok kivitelezésében, természetesnek kell lennie. Ha nem így történik, valamelyik fél egyoldalúan frusztrálttá válhat. Osszák fel egymás közt partnerükkel a feladatokat, amelyek a háztartás, gyermekek, vagy akár a nyaralás tervezéssel kapcsolatosak. A kornak megfelelően a gyerekekt is be lehet vonni a háztartás apróbb feladataiba. 

2. Építsen ki egy hálózatot! 

Igen, helyesen olvasta – nem csak a szakmai életben segít a hálózat. Abban az esetben, ha valami miatt nem tudná a gyermeket az iskola után táncórára, vagy egyéb különórára vinni, mindig jól jön a segítő nagyszülő, barát, vagy esetleg másik szülő, aki időnkét kisegíti szorult helyzetéből. 

3. Mindig maradjon rugalmas!

Mindig legyen azzal tisztában, hogy a legjobb terv is befuccsolhat. Mindig érhetik meglepetések – tovább kell a cégnél maradnia, vagy megbetegedett a gyermek. Őrizze meg nyugalmát és keressen alternatív megoldásokat. (lásd 2. pont) 

4. Felejtse el a tökéletességre való törekvést! 

Biztos úgy látja, hogy másoknak jobban sikerül szervezni a karrier és a gyermek közti kapcsolatot. Valójában azonban mások ugyanezt gondolják önről. Tegye a dolgát és legyen elnéző önmagával szemben, ha valami nem úgy sikerül, ahogy tervezte. 

5. Éljen mindig a jelen pillanatban!

Koncentráljon mind a munkahelyén, mind a gyermeknevelésben 100%-kal, ne hagyja, hogy mások elvonják figyelmét. A szakmai előnyökről már sokszor írtunk blogunkban, ugyanakkor gyermekei is hálásnak lesznek, ha teljes szívvel, odafigyelve viseli gondjukat.

Photo material

Show blog posts