Blog

A Jobswype blog hír, tippek és információk a munkahelyi vadászatról, a karrierről és a munkahelyi életről.

2018

Hétfő a munkahelyen – Kezdej motiváltan az új munkahetet

Budapest, 2018. április 17.

Hétfő a munkahelyen – Kezdej motiváltan az új munkahetet

Miért van az, hogy sokunk számár a legrosszabb nap a hétfő, és annyian érezzük magunkat motiválatlanul? A vizsgálatok számos magyarázattal szolgálnak. Kétmagyarázat kiemelkedik a többi közül: Munkjahelyi stressz és ünneplési-stressz.

Tovább olvasok

Gyermek(ek) és munka összeegyeztetése

Budapest, 2018. március 1.

Gyermek(ek) és munka összeegyeztetése
A dolgozó anyukák és apukák már ismerik a jelenséget – gyereket és karriert összeegyeztetni nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Sok tervezést és magas fokú rugalmasságot igényel.

Tovább olvasok

Az alkalmazottak, vagy a szabdúszók élnek jobban?

Budapest, 2018. március 1.

Az alkalmazottak, vagy a szabdúszók élnek jobban?
A szomszéd fűje mindig zöldebb, tartja a mondás. Nagyon jól értelmezhető ez a megfigyelés az alkalmazott-szabadúszó viszonylatban is.

Tovább olvasok

Mit tegyünk, ha kollégánk bűzlik?

Budapest, 2018. január 18.

Mit tegyünk, ha kollégánk bűzlik?
Ismeri az érzést, ami hatalmába keríti, mikor megérzi, hogy az egyik munkatársa nem a legjobb illatú, pedig nem is építkezésen, vagy olyan munkakörülmények közt kell dolgoznia, ahol az extrém terhelés hatására megizzadna?

Tovább olvasok

Az újévi fogadalmak betartása – hasznos tippjeink egy jó 2018-as kezdethez

Budapest, 2018. január 18.

Az újévi fogadalmak betartása – hasznos tippjeink egy jó 2018-as kezdethez
Minden évben szilveszterkor kovácsolódnak a legütősebb újévi fogadalmak. Természetesen minden a legnagyobb rendben fog alakulni.

Tovább olvasok

2017

Mellékállás mikulásként

Budapest, 2017. december 15.

Sokan panaszkodnak, hogy napjainkban a Karácsony, már sokkal inkább a kereskedelmi hálózatok kínálatairól szól, sem mint arról, amiről kellene: az egymás és embertársaink iránti kölcsönös szeretetről és tiszteletről. A statisztikák alátámasztják az aggodalmakat, hiszen évről évre a különféle kereskedelmi egységek rekord mennyiségű bevételt könyvelhetnek el a karácsonyi időszakot követően.

Tovább olvasok

Nincs jelentős elvándorlás az osztrák munkaerő-piacról.

Budapest, 2017. december 7.

Nincs jelentős elvándorlás az osztrák munkaerő-piacról. A kelet-európai országokban is csökken a külföldi munka utáni érdeklődés.

Tovább olvasok

Digitális nomádok – egy új munka-forma, amely több szabadságot ígér

Budapest, 2017. december 6.

Az újabb legfiatalabb munkavállalók értékei eltérnek a korábbi generációktól. Státuszszimbólumok, vagy akár a fizetések kevésbé érdekesek számunkra, mint például az, hogy az elvégzett munkájuknak többletértéke legyen.

Tovább olvasok

Ezekre figyeljen, ha külföldön akar dolgozni

Budapest, 2017. november 8.

Az aktuális Jobswype kérdőív azt mutatja, hogy sokak számára még mindig érdekes téma a külföldi munka. Az okok oly annyira lehetnek sokfélék, mint maguk a megkérdezettek.

Tovább olvasok

Tökéletes fotó az önéletrajzhoz

Budapest, 2017. október 23.

Egyetlen önéletrajz sem lehet tökéletes egy jó profil fotó nélkül. Annak ellenére, hogy az USA-ban már bevett gyakorlat a fénykép nélküli jelentkezések elküldése, leginkább a külcsín, bőr szín alapján történő megítélés, és egyéb diszkriminatív magatartások elkerülése miatt, addig Európában még nagyon is hangsúlyozottan figyelnek a megfelelő profilfotó meglétére.

Tovább olvasok

Ezekre figyeljen álláshirdetés olvasás közben

Budapest, 2017. szeptember 7.

Napjainkban még mindig az általánosan elfogadott tény, hogy a szabad munkahelyek megtalálásában elsődleges szerepet töltenek be a klasszikus média által kiépített karrierhálózatok. A nagyon jó munkaerőt általában különböző fejvadász cégek alkalmazottai keresik fel ajánlataikkal, ugyanakkor a nyomtatott sajtó szerepe csökken, az online álláskeresési módok szerepe, ezzel azonos arányban növekszik.

Tovább olvasok

Így élheti túl a legmelegebb napokat az irodában – hasznos tanácsok a forróság ellen

Budapest, 2017. augusztus 16.

A nyár derekán megérkeznek az igazán magasabb hőmérsékletek, amikor még éjszaka sem frissül fel a levegő. Ami a nyaralás alatt nem oly zavaró, az a dolgos hétköznapokban bizony megterhelheti szervezetünket.

Tovább olvasok

Így léphet előre a ranglistán

Budapest, 2017. augusztus 16.

Új még a munkahelyén, vagy szakmai karrierje elején áll és ki akar törni? Egy-két éven belül vezető pozícióban szeretne dolgozni? Sokak számára úgy tűnhet az első hetekben, hónapokban, hogy a főnök biztos valamilyen különleges génekkel rendelkezik, ami jó vezetővé teszi. Valójában rengeteg munka, és több tényező együttes megléte, na és persze egy jó adag szerencse is közre játszhat, mire valakiből vezető lesz egy cégen belül.

Tovább olvasok

Ezek a munkák a jövőben is fontosak maradnak

Budapest, 2017. június 29.

Az idei évben is sok fiatal és szülő – akik természetesen a legjobbat akarják gyermekeiknek – keresik az ideális munkát. A gyermekkori álmok, mint a popsztár, futballsztár, hercegnő, balerina, mozdonyvezető, vagy űrhajós, idővel az egyéni érdeklődésnek megfelelően realisztikusabb elképzelésekké formálódtak.

Tovább olvasok

Az európai munkavállalók többségének nem a munkájuknak megfelelő a szakképesítése

Budapest, 2017. június 12.

Hogy áll a képesítések terén a munkahelyén? A havonta megjelenő kérdéssorozatunkban, májusban arra voltunk kíváncsiak, hogy az európai munkavállalók mennyire érzik magukat szakmailag megfelelően képesítettnek munkahelyükön. Ausztria a középmezőnyben végzett a képesítések terén – minden harmadik munkavállaló rendelkezik a megfelelő képesítéssel.

Tovább olvasok

Amikor a számítógépes programok döntenek felvétele sikerességéről

Budapest, 2017. május 23.

Biztosan felmerült már mindenkiben a kérdés, mi történhet a jelentkezési anyagával, miután elküldte a kiszemelt céghez, és sor kerül az első elbeszélgetésre (vagy éppen nem). Miként dolgoznak a HR alkalmazottak, hogyan képesek a temérdek jelentkezést feldolgozni rövid időn belül eredményesen és célratörően? Mennyi időt vesz igénybe, míg a beérkezett anyagból teljes képet kapnak a jelentkező személyiségével kapcsolatban? Hegyekben állnak a papírok az íróasztalokon? Nem veszítik el az átláthatóságot munka közben? Az igazság az, hogy a legtöbb vállalat napjainkban már egy un.

Tovább olvasok

A folyamatos elérhetőség ára a munkában

Budapest, 2017. május 8.

Ismerős a következő történet? Munka után éppen kényelmesen elhelyezkedik a kanapén, amikor a főnöke újabb ötlettel keresi meg az aktuális projektet illetően. Mint derült égből a villámcsapás, érkezik a felismerés, az új ötlet, amelyet azonnal továbbítani kell, nem várhat holnapig.

Tovább olvasok

Csapatépítés – A jó kapcsolatrendszer alapelvei

Budapest, 2017. március 12.

A jó kapcsolatok még senkinek sem ártottak, sem a magán, sem a munkahelyi szférában. Szakmai életünkben nagy jó érzés, ha hasonló érdeklődési körrel rendelkezőket tudhatunk magunk mellett.

Tovább olvasok

Hogyan tartsunk előadást könnyebben?

Budapest, 2017. február 14.

„Mi történik, ha nem jut eszembe semmi, és egy szó sem hagyja el a torkom?” - nincs teljesen egyedül, ha már csak az előadás tartásának gondolatától elönti a hideg veríték. Még a leggyakorlottabb profi előadók is lámpalázasak, ha ki kell lépniük a hallgatóság elé, ám mégis azt mondják, hogy végül is javítja a teljesítményüket.

Tovább olvasok

A határidők pontos betartása – a helyes lépéseken múlik minden

Budapest, 2017. január 23.

Néha azon tűnődik, hogyan képesek a munkahelyi példaképei, esetleg kollégái, minden különösebb erőfeszítés nélkül mindig minden határidőt tartani, míg önt állandóan szorongatják a határidők? A jó hír az, hogy különféle tanulmányok alapján elmondható, hogy az emberek nagy többsége, csak extrém időkényszerben lesz igazán termelékeny. A munkatársak, akiket éppen irigyelnek, szintén beleesnek ebbe a kritériumba.

Tovább olvasok

Így kezdheti sikeresen az új munkaévet

Budapest, 2017. január 9.

Nem biztos, hogy mindenki számára befejeződtek már a szabadságok, de a második, vagy harmadik héten minden bizonnyal szinte mindenki újra fejest ugrik a munka forgatagába. Remélhetőleg ez lesz majd az az év, amikor megkapja a várva várt fizetésemelést, vagy előléptetést, esetleg részt vehet egy óriási projektben, amellyel bizonyíthatja feletteseinek, hogy mindkettőt megérdemli.

Tovább olvasok

2016

Amit ne csináljon a céges karácsonyi vacsorán

Budapest, 2016. december 19.

A közös céges karácsonyi ünneplést követően kínos csend fogadja másnap? A főnöke szeretne pár komolyabb hangvételű percet eltölteni önnel? Ferde szemmel néznek önre kollégái és összesúgnak a háta mögött? Csak homályosan sejlenek fel az emlékek az előző estéről, de abban biztos, hogy jól szórakozott…Nagyon úgy néz ki, hogy egy kicsit túl lőtt a célon. Az ünnepi vacsora alkalmával, amikor a főnök és a beosztottak között kicsit lazább, kötetlenebb lesz a beszélgetés, számtalan csapda rejtőzik.

Tovább olvasok

Egészséges nassolás munka közben

Budapest, 2016. december 12.

Az egész napot eltölteni az irodában úgy, hogy közben nem, vagy csak alig mozgunk, árt az egészségünknek és az alakunknak is. Ahogyan azt korábban láthattunk, ennek nem minden esetben kell így lennie, és vihet kicsivel több mozgást a szürke, dolgos hétköznapokba.

Tovább olvasok

Az átnevezés: jobkralle.hu -> jobswype.hu

Budapest, 2016. december 9.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!Ebben az e-mailben arról szeretnénk informálni Önöket, hogy a Jobkralle, egy névváltoztatást követően a Jobswype nevet fogja viselni. A névváltoztatással egyidejűleg az eredeti oldal domain-je, a www.

Tovább olvasok

A munkahelyi „mobbing“, avagy a pszichológiai terror jelentősége az európai országokban

Budapest, 2016. december 1.

A pszichológiai zaklatás az élet számos területén jelen van, amely az érintett egyénekben komoly fizikai és pszichikai változásokat generálnak. Napjainkban a munkahelyek is egyre gyakrabban érintettek a témakörben.

Tovább olvasok

Így vihet mozgást a munkanapokba

Budapest, 2016. november 22.

Nem jelenthet újdonságot senkinek, hogy a sport és a mozgás egészséges. Talán ezért is lehet, hogy a mindennapok stresszes helyzetéből sokan a sport segítségével találnak kiutat, hogy aztán megújult erővel vethessék magukat a munka tengerébe.

Tovább olvasok