Hétfő a munkahelyen – Kezdej motiváltan az új munkahetet

Budapest, 2018. április 17.

Hétfő a munkahelyen – Kezdej motiváltan az új munkahetet

Miért van az, hogy sokunk számár a legrosszabb nap a hétfő, és annyian érezzük magunkat motiválatlanul? A vizsgálatok számos magyarázattal szolgálnak. Kétmagyarázat kiemelkedik a többi közül: Munkjahelyi stressz és ünneplési-stressz.

Egyrészt a szervezet egész héten stresszben van, és ontja magából a kortizolt (stresszhormon). Ez nagyban csökkenti az immunrendszer hatékonyáságt, amely szépen tükröződik a hétfői betegszabadságok megjelenésének számában és esélyében. Más részről hétvégén meg adjuk a módját az ünneplésnek, amelynek aztén hétfőn isszuk meg a „levét“. A magyarázatok nem segítenek a rettenetes hétfő elkerülésében, ezért olvassa el ahsznos tanácsainkat,

Miért van az, hogy sokunk számár a legrosszabb nap a hétfő, és annyian érezzük magunkat motiválatlanul? A vizsgálatok számos magyarázattal szolgálnak. Kétmagyarázat kiemelkedik a többi közül: Munkjahelyi stressz és ünneplési-stressz. Egyrészt a szervezet egész héten stresszben van, és ontja magából a kortizolt (stresszhormon). Ez nagyban csökkenti az immunrendszer hatékonyáságt, amely szépen tükröződik a hétfői betegszabadságok megjelenésének számában és esélyében. Más részről hétvégén meg adjuk a módját az ünneplésnek, amelynek aztén hétfőn isszuk meg a „levét“. A magyarázatok nem segítenek a rettenetes hétfő elkerülésében, ezért olvassa el ahsznos tanácsainkat, miként vészelheti át a hét kezdetén felmerülő nehézségeket.

1. Tervezzen időben előre! Az előrer nem látott ,eglepetések izgalomra adhatnak okot. A legjobb, ha már pénteken hagy magának egy kis időtt, hogy átnézze a következő hétre tervezett munkáit. Amennyiben tisztában van mi vár önre, csökkenti a lehetséges stresszfaktorok számát.

2. Ossza fel feladatait! Tudja mi várja a következő hétfőn? Nagyon jó! Akkor feloszthatja a komplex összefüggő feladatokat, kis egységekre, hogy ne legyen olyan feszített a tempó. A motiváló sikerélmény, amely a részfeladatok megoldásaiból adódik, segíti fenntartani napi ritmusát.

3. Motiválja magát kis jutalmakkal! Mivel a hétfő olyan stresszes volt, de mégis olyan jól helytállt a fealadok közt, megérdemel egy kis jutalmat, nemde? Tervezzen valamit hétfő estére, aminek már munka közben előre örülhet – sport, színház, mozi, egy romantikus vacsora, vagy valami teljesen más…

4. Gondoskodjon egy kényelmes kezdetről! A kényelmes vasárnap semmit nem ér, ha hétfőn az érzés azonnal elszáll. Bármennyire is vonzónak tűnik, ne állítsa át ébresztőját szundira, hanem kelljen fel időben. Reggelizzen kényelmesn, fogyassza el nyugodtan reggeli kávéját, és induljon munkába úgy, hogy nem kell rohannia. Hosszabbítsa meg a hétvége kellemes érzését.

5. Nevessen szívből és sokat! A nevetés egészségmegörző hatása közismert – csökkenti a vérnyomást, és a feszültséget, szabadjára engedi a kötöttségeket. Nevessen gyakran az irodában,mert a nevetés „ragályos“. A munkatársai is profitálnak belőle, ha növekszik a jókedv.

Photo material

Show blog posts