A Jobswype 2017 februári felmérése: Az európai munkavállalóknak szükségük van egy másodállásra a megélhetéshez

Budapest, 2017. március 13.

A megkérdezett országokban riasztóan magas – a munkavállalók 70%-át érinti. Ezeket az eredményeket mutatják az Európa szerte, a Jobswype álláskereső motor által megkérdezett munkavállalók által kitöltött kérdőívek. A több munkahelyet vállalók arányának ilyen magas megélte, lehet a nemek közötti fizetésbeli különbségek, a részmunkaidős állások, illetve a megélhetés drágulása miatt is. Még Ausztriában is a megkérdezettek 85%-a igennel válaszolt a „még egy munkahelyet az életben maradáshoz?” kérdésre.

Bécs, 2017.02.27 – A Jonswype legutóbbi felmérésének eredménye egyértelmű: Azokban az országokban, ahol a Jobswype álláskereső oldal jelen van szolgáltatásával, a felhasználók nagy többsége több állásra van berendezkedve, hogy biztosítsa a megélhetést. Az egyes országok eredményeiben, mindenhol meghaladja a 70%-ot a másodállást is vállalók aránya, így ebben a tekintetben nem lehet nyugati és keleti blokkról beszélni.

A Jobswype felméréseinek eredményei, csak minimális eltéréseket mutatnak az egyes európai országok között. Magyarország, ahol az előző felmérés szerint a legtöbben váltják gyakran az állasukat, most is az élen végzett, a megkérdezettek 94%-a rendelkezik egynél több munkahellyel, hogy biztosítsák a megélhetésüket. A második helyen a rangsorban Románia végzett, ahol a munkavállalók 92%-a vállal másodállást. A harmadik helyen az Egyesült Királyság (86%), majd Írország (84%) végzett. Ausztria, Svájc, Lengyelország 85%-kal azonos pozíciót foglal el a listán, amelyet szomszédos Szlovákia (82%-kal) követ. Németország 81%-kal áll be a sorba, azonban a legalacsonyabb értékkel Csehország „nyerte” a megélhetésért vívott, legkevesebb vállalt állás harcát, ám így is elmondható: egész Európában magas a másodállás aránya.

Okok: egyenlőtlenség, részmunkaidős-modell, bérolló

Több okai lehetnek annak, hogy a munkavállalók rákényszerülnek különböző bevételi források biztosítására. Egy német felmérés szerint a legtöbben azért vállalnak másodállást, mert csupán részmunkaidőben dolgoznak (Schmidt & Voss, 2014). A nemek közti bérezések egyenlőtlensége is lehet egy második állás vállalásának oka, írja a korábban említett tanulmány, ahol a nők gyakrabban kényszerülnek ilyen helyzetbe. Ennek lehet az is oka, hogy fő tevékenységükben kevesebbet keresnek, vagy egyedül egyedülállók, míg a férfiak egy másod állással a jobban keresők közé tartoznak.

A több munkahely azoknál is téma, ahol a munkavállalók az oktatás, kutatásban vesznek részt, éppen úgy, mint a tradicionálisan is részmunkaidős állások esetében. Másfelől egészen biztos, hogy az alacsonyabb keresési kategóriába tartozóknak, az újonnan az Eu-ba csatlakozott országokban élők esetében, az élelmiszer, és a megélhetés, életben maradás feltételét képezi egy másod-harmad állásból származó bevételi forrás.

Az osztrák társadalombiztosítási rendszer adatai alapján az alacsony, rövid idejű, alkalmi, és idénymunkások száma 2000-óta 75%-kal növekedett, a foglalkoztatottság ugyanabban az időközben csupán 16%-kal emelkedett. Ezek a mini-állások, amelyeket főként diákok és nyugdíjasok vállalnak, ugyanúgy megjelennek a statisztikai kimutatásokban.

A Jobswype által felmért eredmények egyértelműen tükrözik, hogy az európai munkavállalók elégedetlenek a fizetéseikkel – figyelmeztető jel nem csak a munkaadóknak, akik a piacnak megfelelően kalkulálják a bérezéseket, hanem a politikusoknak is, akik intelligens megoldásokkal könnyíthetnek a munkavállalók adóterhein, hogy a hónap végé több maradhasson a családok számláján, vagy pénztárcájában.

Ezt a Jobswype kérdőívet Európa szerte 2017. februárjában 1405 személy töltötte ki.

Tanja Schmidt, Dorothea Voss (2014): Arbeitsmarkt- und geschlechtsdifferenzielle Einflussfaktoren für die Ausübung einer geringfügigen Nebenbeschäftigung, in: Industrielle Beziehungen, Nr. 1/2014

Photo material

A Jobswype 2017 februári felmérése: Az európai munkavállalóknak szükségük van egy másodállásra a megélhetéshez

A Jobswype 2017 februári felmérése: Az európai munkavállalóknak szükségük van egy másodállásra a megélhetéshez

Vissza a sajtóközleményekhez