A Jobswype európai felmérése 2016-17: Még mindig nagy szakadék van a férfi és a női munka vállalók bérezései között Európában

Budapest, 2017. március 24.

A nemzetközi nőnap alkalmával ismét megkérdezte felhasználói véleményét az Jobswype álláskereső portál. Kijózanító eredményekkel szolgálhat a felmérés azok számára, akik szerint az egyenjogúság nem lehet kérdés 2017-ben a munkahelyeken. Az Európa szerte aktív álláskereső oldal, a Jobswype februári felmérése szerint az európai munkavállaló hölgyek csaknem kétharmada kevesebb fizetést kap azonos képzettséggel, mint férfi kollégáik. Ausztria ugyan nem a legrosszabbak közé tartozik az egyenlő fizetések tekintetében, de a 40%-os arányú azonos bérezés is mutatja, hogy van mit még a fejlett országokban is korrigálni a juttatásokban.

Bécs, 2017.03.07. - A nemzetközi nőnap alkalmával, március 8-án a Jobswype álláskereső portál ismét megkérdezte felhasználóit, hogy mi a véleményük nemek közötti bérezésben található eltérésekről. A lista élén, amely az azonos bérezést hivatott megmutatni, az Egyesült- Királyság és Románia, 55 és 53%-kal végzett az élen. Tehát a megkérdezettek 55 és 53%-a vallotta, hogy azonos képesítések mellett, azonos fizetést kapnak férfi kollégáikkal. A középmezőnyben a sort csökkenő sorrendben Írország (42%), Szlovákia (41%), a Cseh Köztársaság (41%), Lengyelország (40%), és Ausztria (40%) követ. A legrosszabb a helyzet a fizetési egyenlőség tekintetében Svájcban (35%), Németországban (34%) és Magyarországon (27%).

„Az friss eredmények csaknem megegyeznek az egy évvel korábban elvégzett felmérés adataival” – nyilatkozta Christian Erhart, a Jobswype üzletvezetője. Az egyetlen ország, ahol javulást fedezhetünk fel az Románia. A 2016-os felmérés alkalmával a megkérdezett, Romániában dolgozó hölgyek csupán 27%-a válaszolt igennel, az „Ön cégénél azonos fizetés jár, azonos teljesítményért?” kérdésre, míg 2017-ben már 53% volt az igenek aránya.

Szakszervezeti és a politikai együttműködés

Nincs megkötve a női munka vállaló keze minden esetben. A Munkaügyi Kamara és a Foglalkoztatási Hivatal ajánlataiból, illetve egyéb internetes munkaügyi forrásokból, állásajánlatokból könnyen kideríthető, hogy mennyi az adott munkáért adható bér, így azt már a munkaadón is számon lehet kérni.

Az ügyben a szakszervezetek és a politika is érintett. A bérek meghatározása a munkáltató és a munkavállaló közötti egyeztetést követően közös megegyezéssel történik, ugyanakkor a szak-, és munkáltató szervezetek együttműködése meghatározhat egy minimális bérrést, amely a férfi és a nő munkavállalók között alkalmazható. A politika feladata, hogy a nemek közti bérszakadékot tartósa a társadalom-gazdasági, politikai napirenden tartsa, míg a különbségek elhanyagolhatóvá nem vállnak.

Ezt a felmérés a Jobswype 2017 februárjában végezte, amelyben 800 Európa szerte 800-an vettek részt.

Photo material

A Jobswype európai felmérése 2016-17: Még mindig nagy szakadék van a férfi és a női munka vállalók bérezései között Európában

A Jobswype európai felmérése 2016-17: Még mindig nagy szakadék van a férfi és a női munka vállalók bérezései között Európában

Vissza a sajtóközleményekhez