A pályamódosítás nem ritka az európai országokban

Budapest, 2017. január 25.

A tanult szakma elhagyásának okairól – Első helyen Magyarország

Bécs, 2017.01.11. – Míg a korábbi években meglehetősen nehéz volt, mára már gyakorinak számít nem a tanult szakmában elhelyezkedni, a szakmaváltás nem számít olyan ritka jelenségnek, mint korábban. Ezt a tényt támasztja alá a Jobswype által végzett felmérés, amely szerint az utolsó öt évben szembetűnően sok pályamódosítás történt Magyarországon. A pályamódosítók számának rangsorában Csehország, majd Szlovákia követi a magyarokat, majd Ausztria, 47%-kal a középmezőnyben helyezkedik el.

Egyre több emberben válik világossá az egyetemi, vagy szakmai gyakorlati éveket követően, hogy egészen más munkaterület érdekli őket, mint amelyet korábban választottak.

A Jobkralle felmérése alapján, 2011 óta a legtöbben Magyarországon váltottak szakmát, ahol az utolsó öt évben közel 62% változtattak szakmát. A képzeletbeli dobogó második fokán Csehország és Szlovákia osztoznak 59%-os változtatási aránnyal, majd őket követi Románia 57%-kal. A többi megkrédezett országban átlagosan 37-54% között változtak az arányok. A kérdésre „Megváltoztatta-e a szakmáját az elmúlt öt évben?“, Ausztriában 47%-ban igennel válaszoltak.

Az oka ennek a viszonylag magas munkahely-változtatási aránynak, lehet az érdeklődés hiánya. További okok lehetnek az elégedetlenség, a stressz, vagy a rossz előrelépési lehetőség, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni annak a lehetőségét sem, hogy egy adott szakma olyan jelentős változáson megy keresztül, amely a munkavállalót váltásra kényszeríti.

„Mielőtt valóban szakmai váltásra kerülne sor, ki kell deríteni, hogy a váltás oka maga a szakma iránti szeretet meghalványulása (pl: banki ügyfélszolgálat), vagy inkább a munkahelyi körülmények radikális változásai kényszerítenek váltásra“, javasolja a bécsi székhelyű Jobswype igazgatója Christian Erhart. „ Ha tisztáztuk a korábbi kérdést magunkban, és biztosak vagyunk pályamódosítási szándékunkban, meg kell vizsgálnunk melyik az a terület, ahol szívesen lábat vetnénk és kamatoztatni tudnánk képességeinket. Nem szabad megfeletkezni, és fél szemmel figyelni azokat a szakterületeket, amelyek előtt nagy jövő állhat.“ A sikeres szakmaváltást segíti a Jobswype álláskerső oldal, amely 33 különböző munkaszektorban, összesen 128 ezer állásajánlatot kínál Ausztriában.

Ezt a Jobswype által 2016 decemberében elvégzett kérdőívet kétezren töltötték ki.

 

Photo material

A pályamódosítás nem ritka az európai országokban

A pályamódosítás nem ritka az európai országokban

Vissza a sajtóközleményekhez