Az európai munkavállalók többsége otthon marad, ha influenzás

Budapest, 2018. március 2.

Influenza szezon 2018? Az osztrák munkavállalók 80%-a otthon maradna egy megbetegedés esetén.

Ezzel szemben, a román munkavállalók 78%-a betegen is menne dolgozni.

Ausztriában tetőzik az idei influenza szezon – a hivatalos adatok szerint, most is az év fordulópoontján. Nem csupán az influenza, hanem az influenza-szerű tüneteket okozó megbetegedések is egyre gyakoribbak ebben az időszakban. A cégek számára ezt az emelkedő betegszabadságok száma jelzi leginkább. A Jobswype álláskereső portál megkérdezte európai felhasználóit, hogy a megbetegedések ellenére, mennének-e továbbra is dolgozni. Betegágy és gyógyulás, vagy íróasztal és stressz?

Influenzával a munkahelyen?

Egy teljesen egyértelmű „NEM“ a válasz a kérdésre. A felhasználók nagy többsége az otthonmaradás mellett dönt egy esetleges betegség esetén. A megkérdezett osztrák munkavállalók 80%-a maradna otthon. Hasdonló az arány Svájcban (89%), Magyarországon és Lengyelországban (84%), valamint Csehországban (81%) és Szlovákiában (72%). A sor végén Románia csupán 22%-kal áll, amely szerint a román munkavállalók 78%-a még betegen is inkább a munkát választja. A szigetországban is lényegesen kevesebben figyelnek oda egészségükre mint az európai átlag, így a munkavállalók 42%-a az Egyesült Királyságban, míg Írországban 38%-a maradna otthon egy influenza megbetegedés esetén.

Ezzel veszélyeztetik kollégáik egészségi állapotát is. Sokan alábecsülik a tünetek jelentőségét, ugyanakkor még egy orvosnak sem mindig egyszerű tisztán különbséget tenni influenza és egy megfázásos megbetegedés, vagy hurut között, mivel a tünetek nagyon hasonlóak is lehetnek. A felépüléshez egy út vezet: Gyógyulás betegszabadság alatt.

Veszélyhelyzet magunkra és másokra nézve is

A „lelkiismeretesebb“ munkavállalók a betegség első napján még mennek dolgozni. Ami elsőre jó megoldásnak látszik – a feletteseket egy hirtelen kieséssel nem idegesíteni – nagyon gyorsan az ellenkezőjét válthatja ki. „ Még ha az alkalmazottat a legjobb szándék is vezérli, azzal, hogy munkába megy, feleslegesen teszi ki kollégáit a megfertőződés esélyének. A kezeletlen betegségek idővel rosszabdohatnak és hosszabb időre ledönthetik a munkavállalót. Egy beteg alkalmazott gyorsan megfertőzheti kollégáit. Egyik sem igazán üdvözítő a munkáltató számára „- figyelmeztet Erhart a Jobswype ügyvezetője. „Aki valóban beteg, sürgősen keresse fel háziorvosát és a munkatörvényben megszabott kereteken belül kúrálja ki magát, hogy újra munkaképessé válhasson!“

Megfázás és influenza nehezen megkülönböztethető

A számok mögötti magyarázat, amelyet európa szerte tapasztalhatunk, leginkább betegség okozta tünetek elkülönítésében látja Erhart a Jobswype igazgatója: „Senki sem szeretbetegséggel küzdeni, így hajlamosak vagyunk inkább a felső léguti megbetegedésre adni az utat, mint sem beismerjük, bizony lehet komolyabb is a helyzet, mint azt feltételezzük. Egy influenza-szerű megbetegedés és az influenza hasonló tünetekkel indul. Meg az orvosok sem tudják könnyen elkülöníteni egymástól az egyes eseteket.“

Az influenzát, minden esetben az adott évjáratnak megfelelő vírus okozza, kivétel nélkül minden esetben. A betegség erős fáradsággal, fej, -és végtagfájdalmakkal, valamint magas lázzal jelentkezik. Az influenza-szerű tünetek, megfázások ezzel szemben számtalan más, vírus és/vagy baktérium okozta megbedegedéseket jelent, hasonló tünetekkel. A különbség: Az influenza esetében a tünetek hirtelen törnek ki, és nagyon gyorsan emelkedik a láz, míg a megfázásos megbetegedések esetében csupán hőemelkedés, gyíenge láz figyelhető meg.

Cím

Jobswype kérdőív 2018 január-február: A legtöbb európai munkavállaló betegség esetén otthon maradna és kikúrálná magát. Jelentős kivétel ebben az esetben Románia.

Ezt a felmérést a Jobswype 2018 februárjában Európa-szerte 2279 ember segítségével végezte.

 

Photo material

Az európai munkavállalók többsége otthon marad, ha influenzás

Az európai munkavállalók többsége otthon marad, ha influenzás

Vissza a sajtóközleményekhez