Van értelme a nyári idénymunkáknak. Európa szerte elérhető online álláshirdetések

Budapest, 2017. október 4.

A megkérdezett osztrákok több mint fele úgy gondolja, hogy a nyári idénymunka jó pontnak számít a szakmai téren. Minden nyáron diákok és egyetemisták tömege dönt úgy, hogy javítanak anyagi helyzetükön. Jelen pillanatban több mint 1600 idénymunkát listáz a Jobswype, ugyanakkor meg kell említeni, hogy a munkatörvény egyértelműen elkülöníti a gyakorlatot és a nyári idénymunkát egymástól.

Bécs, 2017.09.08. – A felmérésben szereplő osztrákok 52%-a gondolja úgy, hogy a nyári idénymunkáknak van értelme, mivel a fiatalok szakmai előmenetelét nagyban segíti, ha már iskola mellett is dolgozott egy adott szakmában. Ugyanakkor nem mindenkinek számít ugyanolyan fontosságúnak a nyári munka, a megkérdezettek 36%-a csupán a zsebpénzük kiegészítésére, míg 12%-a felesleges időtöltésnek tekinti azt.

„A csapatunk véleménye megegyezik az osztrák válaszadók nagy többségével” – nyilatkozta Christian Erhart a Jobswype üzletvezetője. „Ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy nem egyszerű a legmegfelelőbb nyári munkát megtalálni, ezért is szeretnénk segíteni felhasználóinkak a keresésben” – tette hozzá Erhart.

Munkatörvény szerinti különbségek nyári munka és gyakorlat között

Néhány hasznos tippet adott Christian Erhart annak érdekében, hogy nyári munka legközelebb biztos sikeres legyen: „ Ne várjunk túl sokat, és legalább hat hónapos biztos alkalmazást keressünk. Nagyon fontos, hogy letisztázzuk már az aláírás előtt, hogy pontosan milyen szerződésről van szó, mennyi a napi, vagy heti munkaidő, milyen munkakörben és mennyit fizetnek az elvégzett munkáért, illetve milyen fontos kötelezettségekkel jár a munkavégzés. Nagyon jó jogi áttekintést nyújtanak az egyes európai tagországok szakmai kamarai honlapjai, illetve a munkaügyi kirendeltségek online felületei” – tanácsolja Erhart. Valóban létezik különbség a munkatörvénykönyv rendelkezései alapján nyári munka és gyakorlat között. Míg egy nyári munka esetében a teljesen megszokott kollektív szerződés alapján járunk el, az elvégzett munkáért a munkatörvénykönyvben meghatározott, adott munkavégzésért járó minimum fizetést kapjuk, és persze a biztosított szabadságokat is igényelhetjük, addig egy gyakorlat esetében inkább az önkéntes, vagy előírt iskolai, vagy egyéb szakképzési gyakorlatot kell elvégezni. Ez utóbbi esetben sem fizetést, sem szabadságot nem igényelhetünk. Ennek ellenére az egyes cégek önkéntes alapon, bizonyos összegű zsebpénzt ajánlhatnak fel gyakornokaiknak. Teljesen mindegy, hogy Ausztriában fizetésért, vagy zsebpénzért dolgozunk, jelenleg a minimálisan adható összeg 425,70 euro, amelyet mind a gyakornokok, mind a nyári munkások megkapják.

Ezt a felmérést a Jobswype 2017 Augusztusában végezte, amelyben Európa szerte 702 ember vett részt.

Photo material

Van értelme a nyári idénymunkáknak. Európa szerte elérhető online álláshirdetések.

Van értelme a nyári idénymunkáknak. Európa szerte elérhető online álláshirdetések.

Vissza a sajtóközleményekhez